• Geschiedenis

  SVBO, de voetbalvereniging uit Barger Oosterveld, een buitenwijk van Emmen met ongeveer 2800 inwoners, is voortgekomen uit de plaatselijke voetbalclub Velociter. In het eerste naoorlogse jaar werd er gestart met twee seniorenteams en enkele juniorenelftallen. Aanvankelijk werd uitgekomen onder de naam BOV, later gewijzigd in BLES: Barger-Oosterveld Lenig en Snel.

  1940-1945

  Na een negenjarig verblijf in de 2e klasse van de afdeling Drenthe promoveerde SVBO in 1954 naar de 1e klasse.

  1955-1965

  Slechts één jaar had men in de 1e klasse nodig om zich in 1955 toegang te verschaffen tot de 4e klasse van de KNVB. Ook in deze klasse had men negen jaren nodig om weer een trede op de voetbal ladder te stijgen. Dat gebeurde door in mei 1964 de beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de 4e klasse II Noord van de KNVB te winnen van STA uit Ter Apel.

  1965-1975

  Al deze jaren toonde SVBO zich een stabiele 3e klasser.

  1975-1985

  Na liefst zestien jaren in de 3e klasse te hebben vertoefd, greep SVBO in mei 1980 de erepalm in de 3e klasse C Noord van de KNVB. Gedurende de vijf daar op volgende jaren speelde SVBO in de 2e klasse B Noord van de KNVB.

  1985-1995

  Bij het 40-jarig bestaan van de vereniging in 1985 slaagde SVBO er in om de op één na hoogste afdeling voor voetbalamateurs in Nederland te bereiken. In Winschoten greep SVBO de titel in de 2e klasse B Noord van de KNVB. In mei 1987 volgde promotie naar de Hoofdklasse. Hoewel het eerste jaar bijzonder moeizaam verliep wist het team na twee beslissingswedstrijden het hoofdklasserschap veilig te stellen. Ook het daarop volgende seizoen werd het hoofdklasserschap pas op de laatste wedstrijddag veilig gesteld door een zege op SC Enschede. In het seizoen 1989-1990 toonde SVBO zich langzamerhand een meer door de wol geverfde hoofdklasser en eindigde keurig op een 6e plaats. Het jaar daarop verliep opnieuw moeizaam. Pas in de laatste wedstrijd tegen Achilles ‘94 werd het hoofdklasserschap geprolongeerd. Na vijf jaren Hoofdklassevoetbal in Barger Oosterveld viel in mei 1992 toch het doek en degradeerde SVBO naar de 1e klasse Noord van de KNVB. Het verblijf in deze klasse duurde slechts 2 jaar want in 1994 werd het kampioenschap behaald en promoveerde SVBO weer naar de Hoofdklasse. Voor het seizoen 1994-1995 waren de verwachtingen terecht hooggespannen. SVBO behaalde dat jaar een periodetitel en deed zelfs tot op de laatste wedstrijddag mee om het kampioenschap. Uitgerekend in die laatste wedstrijd in en tegen Appingedam trok de tegenstander aan het langste eind en werd kampioen.

  1995-2000

  Het seizoen 1995-1996 was van een minder gehalte dan het jaar ervoor en SVBO greep net naast de prijzen. De neerwaartse spiraal zette zich door en ‘96-’97 werd een zenuwslopend seizoen waar alles mis ging wat menselijkerwijs Maar mis kon gaan. Tegen OVC’85 uit Oosterbeek moest een beslissingswedstrijd worden gespeeld. In een voor SVBO zeer ongelukkige wedstrijd trok de club uit Oosterbeek uiteindelijk aan het langste eind. SVBO degradeerde en kon de wonden gaan likken en evalueren waar het was misgegaan. Toch stond er het jaar erop weer een uitstekend collectief dat erin slaagde na een verblijf van één jaar in de 1e klasse terug te keren naar de Hoofdklasse. De vooruitzichten voor het seizoen 1999-2000 waren echter somber. Na een rumoerig seizoen vertrok een groot aantal 1e elftal spelers en anderen beëindigden hun carrière. De technische commissie slaagde en niet in om een geloofwaardige 1e selectie samen te stellen. Er was een te smalle basis maar voetbal is onvoorspelbaar en SVBO verraste vriend en vijand door vanaf de eerste competitiewedstrijd fris en aansprekend voetbal te spelen. Hoewel de puntenverzameling langzaam op gang kwam bleef het zelfvertrouwen bij de groep en bij de supporters groeien.

  2000-2004

  Rond de Paasdagen van 2000 sloeg SVBO zijn slag. In vijf opeenvolgende wedstrijden werden liefst 12 punten behaald. Dat bleek later ruimschoots voldoende voor handhaving op bet hoogste amateurniveau. Een prestatie van jewelste. Het daarop volgende seizoen kon de ploeg de hooggespannen verwachtingen echter niet waarmaken. Gevolg was een rechtstreekse degradatie naar de 1e klasse. Daarin beleefde SVBO in bet begin van het seizoen 2001-2002 een goede start. Velen zagen in SVBO alweer de nieuwe kampioenskandidaat. Na acht wedstrijden werd meteen al de 1e periodetitel gepakt. Na de winterstop kregen we te maken met een kleine inzinking, maar de eindspurt was weer goed en SVBO eindigde op een verdienstelijke 3e plaats. In de nacompetitie werd de finale bereikt. In Hattem werd de finale gespeeld regen RKHVV uit Huissen. In een spannende wedstrijd waarbij SVBO helaas een viertal basisspelers moest missen, werd felle strijd geleverd en werd de huid met een 3-0 nederlaag duur verkocht. In 2002 vertrokken er weer veel spelers. De technische commissie slaagde er echter in voldoende nieuwe spelers aan te trekken. Toch was er blijkbaar veel kwaliteit verloren gegaan want de eerste vijf wedstrijden werden allen verloren. Na veel afgelastingen en de daarop volgende winterstop kon na een onderbreking van drie maanden de competitie hervat worden. De herstart verliep succesvol. Nu werden er vijf wedstrijden op rij gewonnen. Na afloop van de competitie stond SVBO uiteindelijk toch nog met een 5e plaats in het linkerrijtje van de ranglijst. Het seizoen 2003-2004 verliep ondanks de nieuw aangestelde trainer opnieuw stroef. Nauwelijks punten in de herfst, een opleving na de winterstop en een moeizame eindspurt. Voor degradatie werd gevreesd maar door een onverwachte winst op Nieuw Buinen en hulp van concurrenten die punten lieten liggen werd klassebehoud veilig gesteld met een 7e plaats op de eindranglijst.

  2004-2008

  In het seizoen 2004-2005 eindigde SVBO na een uitermate spannend seizoen achter kampioen Sneek, dat in deze editie seizoen oppermachtig bleek, en SC Erica op een prima derde plaats in de klasse 1F. In het seizoen 2005-2006 eindigde SVBO, na het spelen van vele spannende derby’s, met 31 punten uit 22 wedstrijden op een keurige 6e plaats, nog net in het linkerrijtje van de eindrangschikking. In het seizoen 2006-2007 weet SVBO kampioen te worden en zodoende het hoogste amateurniveau te bereiken. Het seizoen 2007-2008 is het seizoen van “net niet” geworden. Op hoofdklasse niveau kwam SVBO in vergelijking tot de gerenommeerde clubs vooral kwalitatief tekort. En als je vervolgens zelf de kansen niet benut, dan wordt je op dit niveau genadeloos afgestraft, en dat gebeurde nogal eens. Alleen met een juiste wedstrijdinstelling gepaard aan een enorme inzet was ons team in staat punten bijeen te sprokkelen. In de tweede competitiehelft heeft ons elftal zich herpakt en leek het alsof er sprake was van een betere wedstrijdinstelling en dat de spelers meer aan dit niveau waren gewend. Uiteindelijk finishte SVBO als 12e met een toch nog respectabel aantal van 22 punten. Voor promotie/degradatiewedstrijden moest vervolgens worden aangetreden tegen 1e Klasser Alcides uit Meppel. Thuis won SVBO met 4-3, uit verloren we echter kansloos met liefst 5-1. Degradatie naar de 1e klasse werd derhalve een feit. Resumerend kan worden vastgesteld, dat het seizoen 2007-2008 een uitstekende leerschool voor deze spelersgroep is geweest. Men heeft op dit hogere niveau veel waardevolle ervaring opgedaan, waarmee ze vol vertrouwen het seizoen 2008-2009 in de 1e Klasse ingaan.

  2008-2009

  In het 6e en laatste seizoen van Arthur van der Veen als hoofdtrainer begon SVBO de competitie met een paar gelijke spelen tegen Bergum en FVC, winst tegen Vaassen, gevolgd door een forse nederlaag tegen Germanicus en verlies tegen rivaal SC Erica. Vervolgens toonde SVBO een enorme veerkracht en werd een goede serie neergezet door liefst 13 keer achtereen niet meer te verliezen afgezien dan van de wedstrijd tegen Germanicus, die ging namelijk opnieuw verloren. Met uitzondering van Nieuw Buinen ging de concurrentie echter punten verspelen. Voor wat betreft de koppositie wisselden Nieuw Buinen en SVBO elkaar regelmatig af. In de reguliere competitie heeft SVBO Nieuw Buinen tweemaal overtuigend verslagen. Aan het eind van de rit eindigden beide ploegen met 42 punten gelijk bovenaan. Het doelsaldo van SVBO was aanzienlijk beter dan dat van Nieuw Buinen, maar een beslissingswedstrijd in Assen moest de uiteindelijke kampioen van de 1e klasse F leveren. SVBO kwam voor rust op een 1-0 voorsprong door (wie anders) Toin Loves, die een vrije bal fraai binnenkrulde. Na de pauze kwam ons team erg slap uit de kleedkamer, toonde niet de wil te winnen en werd op alle fronten afgetroefd door een feller Nieuw Buinen. Zij wisten drie keer te scoren, SVBO kwam nog terug tot 2-3, maar het kampioenschap ging deze jaargang naar Nieuw Buinen. In de nacompetitie won SVBO weliswaar met 1-0 van NEC av, maar dat bleek niet voldoende aangezien de uitwedstrijd met 2-0 verloren ging. Hierdoor was de competitie voorbij. Na het seizoen daarvoor te zijn gedegradeerd heeft SVBO dit seizoen ondanks niet overtuigend spel toch een knappe prestatie geleverd door tot het einde mee te blijven doen in de strijd om de titel.

  2009-2010

  Het seizoen 2009-2010 bracht niet wat menig SVBO’er gehoopt had. Na het jaar daarvoor om de titel te hadden gespeeld, waren de verwachtingen hoog gespannen. Te meer omdat bijna de gehele selectie intact bleef. Met de invoering van de Topklasse waren er maar liefst drie plaatsen te vergeven voor rechtstreekse promotie naar de nieuw te vormen hoofdklasse. SVBO had een slechte start waarin het weinig punten pakte. Nog voor de winterstop besloot nieuwbakken trainer Zephnad Wattimury te stoppen. In zijn ogen was het beter om niet door te gaan. Het bestuur stelde vrij snel een interim-trainer aan, namelijk Herman Scherpen. Herman Scherpen nam samen met René Grummel het roer over en de weg omhoog werd ingeslagen. Uiteindelijk kwamen de mannen van het eerste elftal toch tekort om rechtstreeks te promoveren. Door op de laatste speeldag van Gronitas te verliezen miste het zelfs nacompetitie. Met name door een slechte competitiestart een ietwat teleurstellend seizoen.

  2010-2011

  Na een ietwat teleurstellende start, wist SVBO gedurende het seizoen een aantal plekken op de ranglijst te stijgen. Na de winterstop bleef het team, ondanks dat het een aantal goede wedstrijden speelde, rond de degradatieplaatsen hangen. Uiteindelijk wist SVBO in een spannende competitie de nacompetitie niet te ontlopen. Met enkele punten meer was SVBO middenmoter geweest, met welgeteld 9 punten meer had het zelfs op de derde plek gestaan. De realiteit was echter anders. SVBO speelde in de eerste nacompetitieronde tegen Actief uit Paterswolde. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning, de tweede zelfs in een 4-1 overwinning. In de laatste ronde van de nacompetitie moest SVBO het opnemen tegen DIO Oosterwolde. Op eigen veld werd ongelukkig verloren met 0-2. In Oosterwolde bleef het 0-0 en degradatie werd een feit.

  2011-2013

  Na wederom een teleurstellende seizoenstart, werd met name rond en na de winterstop een goede serie neergezet. Uiteindelijk wist de ploeg in Valthermond, na een 5-2 overwinning, een periode te bemachtigen. In de nacompetitie werd in de eerste ronde met 2-1 verloren bij ONB. In de thuiswedstrijd kwam SVBO, na een knotsgekke eindfase waarin de scheidsrechter een elleboogstoot over het hoofd zag, helaas niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Promotie naar de 1e klasse werd uiteindelijk dus niet bereikt. De jonge en gretige ploeg van de nieuwe trainer Rolf Veneboer bereikte in 2012-2013 waar het al een jaar op hoopte, namelijk het kampioenschap. Vanaf de eerste speeldag toonde SVBO zich als een kampioenskandidaat. VKW uit Westerbork maakte het nog een tijd lang spannend, maar uiteindelijk wist SVBO aan het langste eind te trekken. SVBO scoorde de meeste doelpunten, kreeg het minste aantal doelpunten tegen en mocht zich terecht tot kampioen kronen in de 2e klasse L.

  2013-2019

  In het seizoen 2013-2014 wist onze hoofdmacht, na een voortreffelijke start de eerste periode in de 1e klasse te winnen. Na de winterstop ging het helaas minder voortvarend. Toch werden er genoeg punten gepakt om 2e te eindigen in de eindklassering. In de nacompetitie was Germania in een tweeluik echter te sterk, waardoor SVBO ook in het seizoen 2014-2015 uit zal komen in de 1e klasse. In het seizoen 2014-2015 begon SVBO goed aan het seizoen. Na een heel constant seizoen, wist uiteindelijk Dieze-West de titel te bemachtigen. Na een geslaagd jaar strandde SVBO ook dit jaar in de nacompetitie. En ook in het seizoen 2015-2016 werd weer de eerste periode binnen gehaald. SVBO deed lang mee om het kampioenschap, maar moest Heerenveen voor zich laten. Uiteindelijk kwam SVBO nog tot de finale van de nacompetitie, maar was Groene Ster iets te sterk. In 2016-2017 draaide het mede door het missen van een beloften elftal minder dan de seizoenen hiervoor. Door een goede eindspurt werd nacompetitie ontlopen en verzekerde SVBO zich van de 1e klasse. Het seizoen 2017-2018 had een prachtige competitie indeling met toonaangevende clubs uit de nabije regio: vv Hoogeveen, Alcides, vv Nieuw Buinen en vv Emmen. In een mooie competitieronde ging vv Hoogeveen er met de titel vandoor, SVBO werd uiteindelijk vijfde. En ook het seizoen dat daarop volgde (2018-2019) moest SVBO toekijken hoe een buurman uit de regio de titel pakte in de eerste klasse F, het ging nu om vv Emmen. En weer nestelde SVBO zich op de vijfde plaats.